Het gebruik van yoga-accessoires / props

02-11-2022

Laten we eerst het misverstand uit de wereld helpen om props als onnodig of een teken van onervarenheid of zwakte te zien. Want of je nu een beginnende of gevorderde yogi bent, ze kunnen jouw yoga practice zo veel leuker, dieper en veiliger maken.

Het zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen beter, dieper, langer of veiliger in een yoga pose (asana) te komen. Props kunnen o.a. worden gebruikt om het lichaam te versterken, je balans te verbeteren, je practice te verdiepen, veilig nieuwe en verschillende variaties van poses te proberen, het lichaam beter te kunnen ontspannen, en om zowel je lichamelijke als mentale bewustzijn te ontwikkelen. Van blokken, straps, bolsters en dekens, tot stoelen en muren, props bieden mogelijkheden voor alle yogi's, van beginners tot gevorderden.

Door het gebruik van props word je creatiever en kun je je yoga practice meer aanpassen aan jouw lichaam. En aangezien ons lichaam elke dag weer anders aanvoelt heb je de ene dag meer behoefte aan een of meerdere props dan de andere dag. Dus ook als er blessures of andere veranderingen optreden, hoeft jouw yoga practice - door gebruik te maken van props - niet helemaal te stoppen. Maar..... wees je wel bewust van de grenzen van jouw lichaam en ga daar nooit overheen!

Blokken: 
Blokken zijn de meest gebruikte/meest populaire props in yoga. Soms wordt gedacht dat het gebruik van één of meerdere blokken valsspelen is, maar niets is minder waar. Een yogablok is niet alleen nuttig voor beginnende yogis en yogis met blessures of andere fysieke beperkingen, maar ook de meer gevorderde yogis kunnen blokken gebruiken om op een veilige manier nieuwe en/of uitdagende poses te leren. Ook kunnen zowel beginnende als gevorderde yogis specifieke lichaamsverhoudingen hebben die bepaalde poses moeilijk maken en blokken nodig hebben om volledig in de pose te kunnen komen en de pose te ervaren.

Een yogablok heeft drie verschillende kanten en door het blok simpelweg te draaien zijn er drie verschillende hoogtes mogelijk, zodat je kunt variëren in de hoogte van de ondersteuning die je nodig hebt. Gebruik ze bijvoorbeeld bij een vooroverbuigingen; door je handen op een blok(ken) plaatst, heb je als het ware de vloer verhoogd en kun je gemakkelijker en veiliger met een rechte rug voorover buigen.

Een blok kan ook worden gebruikt om specifieke spieractivering in een pose aan te leren, bijvoorbeeld met een blok tussen de knieën in de Brughouding (Setu Bandhasana): door met je dijen tegen het blok te duwen terwijl je het bekken optilt, worden de adductoren (spieren aan de binnenkant van je dijen) geactiveerd om te voorkomen dat de knieën naar buiten 'rollen'. Het leren activeren van deze spieren met het blok is de eerste stap om ze in de toekomst automatisch in de pose te kunnen activeren.

En is Tree pose of een andere balanshouding geen uitdaging meer voor jou, ook niet met gesloten ogen? Leg dan een blok op de laagste stand en kom er met een voet staan. Zo creëer je niet alleen meer uitdaging in jouw yogapractice, maar voeg je er ook een fun-element aan toe.

Blokken zijn er in verschillende maten, soorten materiaal en stevigheid. Belangrijk bij het kiezen van yogablokken is dat ze niet te zacht zijn. Je wilt immers dat blokken je voldoende stevigheid - en daardoor voldoende stabiliteit bieden - en niet dat ze buigen/indeuken als je ze gebruikt.

Voordelen van het gebruik van yogablokken: 
- Maakt asana's toegankelijker door lengte toe te voegen aan je ledematen 
- Creëert meer balans in staande houdingen
- Creëert meer stabiliteit in balanshoudingen (zoals in Half Moon pose/Ardha Chandrasana) 
- Verdiept de activering van spieren en voegt meer uitdaging toe aan basis poses 
- Helpt blessures te voorkomen en overbelasting te verminderen
- Voegt ondersteuning toe zodat je kunt ontspannen en verzachten in pose.


Bolsters:
Bolsters zijn cilindervormige of rechthoekige kussens. Ze worden voornamelijk gebruikt bij yin yoga, restorative yoga en zwagerschapsyoga, maar kunnen ook heel waardevol zijn bij andere yogastijlen en meditatie. Een bolster biedt door zijn vorm en volume net iets meer ondersteuning en zachtheid dan een blok. 

Het belangrijkste doel van een bolster is om ontspanning te creëren, een houding te verzachten, te helpen bij het openen van het lichaam, en te voorkomen dat je jezelf forceert. Door je lichaam te laten rusten op een bolster kun je opgebouwde spanning in je spieren loslaten en in een diepe ontspanning wegzinken. Bolsters zijn echte 'feelgood' props: ze ontlasten het lichaam door ondersteuning en hoogte toe te voegen in (herstellende) yoga poses.

Bolsters zijn er in verschillende soorten, maten en stevigheid en afhankelijk van het gebruik wil je misschien een grotere of een kleinere. Kies wat het beste bij je past, of waarmee je al bekend bent. Maar welke vorm je ook kiest, ga voor een bolster dat stevig genoeg is om jouw lichaam te ondersteunen.

Voordelen van het gebruik van een bolster:
- Biedt zowel ondersteuning als comfort in de poses
- Geeft ondersteuning om langer in een pose te blijven
- Geeft extra hoogte om je uitlijning te verbeteren
- Verbetert je flexibiliteit
- Helpt je om je open te stellen, los te laten en te ontspannen.

Yogariemen: 
Een yogariem (strap) wordt voornamelijk gebruikt om het bereik te vergroten in poses die net wat meer flexibiliteit vragen, zonder dat je jezelf in een bepaalde houding dwingt. Daarom hebben zowel beginnende als ervaren yogi's vaak een strap in hun yoga-uitrusting.

Het is de redder in poses waarbij je voeten net te ver weg lijken te zijn, zoals bijvoorbeeld bij de Zittende Vooroverbuiging (Paschimottanasana), Liggende hand-naar-grote-teen houding (Supta Padangusthasana) of Danser houding (Natarajasana). In deze poses is de strap in feite een verlenging van je armen, zodat je de houding veilig kunt uitvoeren. Het is dus niet zozeer een hulpmiddel voor beginners, maar een hulpmiddel dat elke yogi helpt om meer asana's te kunnen doen. En door de D-ring kun je de lengte van de strap makkelijk verstellen.

Voordelen van het gebruik van een strap: 
- Verbetert de flexibiliteit, creëert ruimte in je lichaam 
- Biedt meer veiligheid door overstrekking te voorkomen 
- Stabiliseert de gewrichten.

Yoga-dekens: 
Door de vele mogelijkheden van yoga-dekens zijn het geweldige props. Omdat je ze kunt oprollen of opvouwen op elk door jou gewenste dikte kun je ze op talloze manieren gebruiken, bijvoorbeeld: 
- Je kunt op de yoga-deken gaan zitten zodat de heupen iets hoger komen te liggen voor meer comfort in bijv. Easy pose of om je lichaam meer steun te geven in poses zoals Hero pose. 
- Een veelgemaakte fout bij zittende vooroverbuigingen is het naar voren buigen met een ronde rug, waardoor de vooroverbuiging vanuit de taille komt en niet vanuit de heupen. Om een ​​juiste uitlijning te krijgen, kun je een deken onder je zitbotten leggen. Hierdoor komen je heupen iets hoger en wordt het bekken iets naar voren gekanteld, zodat je gemakkelijker vanuit de heupen voorover kunt buigen en tegelijkertijd de wervelkolom lang kunt houden. (En door hierbij dan ook gebruik te maken van een strap zorg je dat je de pose nog veiliger en effectiever uitvoert.)
- Bij gevoelige knieën kun je de deken als extra kussen gebruiken door hem simpelweg op te vouwen en onder je knieën te leggen in poses zoals Low Lunge, Cat-Cow, Camel, Gate Pose etc.
- Als je enkels niet comfortabel aanvoelen, probeer dan een opgerolde deken onder je enkels te leggen in poses zoals Child's pose, Butterfly pose, Square pose enz.
- In Savasana kun je er onder kruipen om lekker warm te blijven. Vooral als een deken een beetje zwaar is, kan de druk (van het gewicht van de deken) op je lichaam je helpen om nog meer te ontspannen. Of leg de opgevouwen deken onder je hoofd wanneer je het niet prettig vindt als je hoofd op de mat rust.

Voordelen van het gebruik van een yoga-deken: 
- Warmte toevoegen in ontspannen houdingen, zeker in Savasana
- Zachte ondersteuning voor gewrichten en botten
- Hoogte toevoegen aan zittende houdingen
- Hulp bij flexibiliteit en bewegingsbereik
- Ter vervanging van diverse andere props.

Knie-pads: 
Je hebt alles geprobeerd om van kniepijn af te komen bij yoga poses waarbij je op je knieën steunt: dikke matten, yogadekens, een opgerolde handdoek, een kussen. Niets lijkt te werken en je knieën doen nog steeds pijn in Tabletop, Lage lunge en andere poses waarbij je op je knieën bent?
Knie-pads kunnen de oplossing zijn voor een pijnvrije yoga practice! Knie-pads zijn kleine kussens met gelei-textuur die je snel en makkelijk onder je knieën, handen of polsen kunt leggen voor extra comfort tijdens de poses waarbij veel gewicht op knieën, polsen of handen rust. En omdat knie-pads zo heerlijk zacht maar toch stevig zijn, gebruiken sommige yogi's ze zelfs om onder hun hoofd te leggen in Savasana.

Voordelen van het gebruik van knie-pads: 
- Verlicht pijn in knieën, polsen en handen 
- Snel en makkelijk te pakken tijdens je yoga practice 
- Door hun formaat nemen ze niet veel ruimte in beslag in je yoga-tas.

Oogkussens: 
Een oogkussen oefent lichte druk uit op de oogleden en daarom ideaal om vermoeidheid van de ogen te verminderen, stress te verminderen, hoofdpijn te verlichten of gewoon lekker te ontspannen. Aan het einde van je yoga practice kan een oogkussen je helpen om beter te kunnen ontspannen in Savasana, en datzelfde geldt ook tijdens yin yoga, restorative yoga of yoga nidra. De lichte druk en het wegnemen van licht en stimulatie brengen lichaam en geest in een staat van diepe rust. Het is oké om alles los te laten.

Gebruik een lavendel oogkussen om te helpen bij spanningshoofdpijn, angst en slapeloosheid. Verwarm het in de magnetron voor een heerlijk verwarmende ontspanning, of om droge ogen te verlichten die vermoeid zijn door een lange dag voor een scherm. Koel het in de vriezer om wallen, zwellingen en donkere kringen te verminderen.

Voordelen van het gebruik van een oogkussen: 
- Ontspant de geest en brengt het lichaam in balans.
- Verlicht vermoeide, geïrriteerde, jeukende of branderige ogen veroorzaakt door overmatige blootstelling    aan televisie, computerscherm of mobiele telefoon.